Вченим вдалося виростити більш натуральне м’ясо шляхом трансплантації

Біоінженери з США розробили новий спосіб вирощування м’яса в пробірці, який не тільки обходиться без участі тварин, але і дозволяє здійснювати більший контроль над текстурою і смаком кінцевого продукту. За аналогічною технологією створюють тканини для трансплантації.

Ідея виробництва м’яса з культивованих клітин тварин має ряд переваг перед традиційним тваринництвом. Така технологія в перспективі набагато економніше витрачає ресурси навколишнього середовища, не кажучи вже про етичні аспекти вживання в їжу м’яса живих істот, пише New Atlas.

Однак вирощувати м’ясо — це не те ж саме, що  вирощувати моркву. Ці тканини складаються з м’язових волокон, які тварини тренують протягом життя — звідси їх текстура, консистенція та смак. До того ж важливий не тільки тип клітин, але і їх співвідношення і розподіл. Тому ми розрізняємо мармуровий стейк з високим вмістом жиру від пісного м’яса теляти.

Фахівці з Університету Макмастера знайшли спосіб забезпечити достатньо високий рівень контролю при виробництві штучного м’яса, щоб домогтися потрібних властивостей кінцевого продукту. В основі їхнього методу — технологія вирощування тканин для трансплантації, що складається у виробництві смуг клітин в живильному середовищі, які потім нашаровуються один на одного в чашках Петрі.
В результаті можна отримувати м’ясо з бажаними властивостями, а також контролювати процентне співвідношення жиру і мармуровості. Крім того, вирощування таких смуг займає кілька днів, а їх збірка — кілька годин.
Перша демонстрація концепції була проведена з клітинами м’яса мишей. Однак вчені не змогли змусити себе спробувати відбивну з мишачого м’яса, тому наступний досвід провели вже з клітинами кролика. За їх словами, на смак і за текстурою м’ясо виявилося зовсім як справжнє.
До того ж технологія придатна для масового виробництва і готова для вирощування штучної яловичини, свинини або курятини.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше