Вчені знайшли рослинну заміну яйцям і молоку

На радість вегетаріанцям сінгапурським ученим вдалося не тільки знайти замінник яєць і молочних продуктів, але і зробити це з відходів відпрацьованих пивоварних зерен. Вони представили рослинний емульгатор, який володіє всіма необхідними властивостями для їх заміни в харчових продуктах і навіть більшою кількістю незамінних амінокислот у своєму складі.

Емульгатори мають вирішальне значення для виробництва певних харчових продуктів, оскільки можуть стабілізувати, наприклад, масло і воду і легко їх змішати. Найчастіше з цією метою використовується яєчний жовток для виготовлення майонезу. У пошуках рослинної заміни яєць і молока вчені з Наньянського технологічного університету звернулися до відходів пивоварної промисловості. Щорічно приблизно 39 млн тонн відпрацьованого зерна викидається, збільшуючи викиди парникових газів.

Перетворити пивоварні зерна в рослинний емульгатор вдалося завдяки ферментації за допомогою гриба Rhizopus oligosporus. В міру ферментації відбувалося руйнування складної молекулярної структури зерна, що дозволило легко витягти з продукту білки та антиоксиданти.

‘Такий підхід дозволяє не тільки скоротити забруднення навколишнього середовища, але і забезпечити людину рослинним білком’, – прокоментував автор роботи Вільям Чен.

Найбільш важливо, що емульгатор містив велику кількість білка і підвищену кількість незамінних амінокислот. Крім того, у приготовленому за цією технологією майонезі смак виявився повністю ідентичним магазинному продукту з використанням яєць.

Тепер команда вдосконалює свою технологію, щоб підвищити якість продуктів. Надалі вони планують застосувати емульгатор в морозиві, соєвому молоці, вершках та інших продуктах. Зрозуміло, крім вегетаріанців такий підхід підійде людям з алергією і всім, хто хотів би знизити кількість тваринних жирів у своєму раціоні.

Джерело ntu

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше