Вчені з’ясували причину хворобливої реакції зубів на холодну їжу

Багатьом людям знайома проблема появи болю в зубах після вживання холодних продуктів чи напоїв. Така чутливість викликана певними властивостями клітин-одонтобластів, з яких складається тканина зуба, розташована відразу під емаллю. Це показало недавнє дослідження міжнародної групи вчених, результати якого були опубліковані в виданні Science Advances.

Як з’ясували вчені з Бразилії, Німеччини й США, причиною чутливості зубів є білок, закодований в раніше відкритому гені TRCP5. Він присутній в нервових клітинах різних частин тіла і є медіатором больового сигналу, викликаного холодом. Зокрема, TRCP5 впливає на клітини дентину одонтобластів. Таким чином, людина буде відчувати біль в зубах, якщо дентин позбавляється природного захисту – емалі.

Дослідження пояснює, чому засіб з народної медицини – гвоздикове масло – полегшує зубний біль. Хімічна сполука евгенол, яке міститься в маслі, блокує діяльність TRCP5. Вчені вважають що їх відкриття допоможе в створенні нових препаратів для догляду за порожниною рота, в тому числі жуйок.

Раніше лікар-дієтолог, нутриціолог, член Асоціації дієтологів Канади Наталя Нефедова розповіла, які продукти допоможуть поліпшити стан зубів, шкіри й волосся. За її словами, незамінні для організму кислоти омега-3 знаходяться в горіхах, насінні, горіхової пасти та олії. Однак ці продукти мають підвищену калорійністю, тому їх варто вживати обмежено. А ось в рибі себе обмежувати не варто, вважає лікар. Вона радить її їсти чотири рази на тиждень. Інше джерело кальцію – молочні продукти. Вітаміни А і Е, корисні для шкіри, знаходяться в печінці, овочах і фруктах жовтого і червоного кольору, а також в авокадо.

Додайте SUNDRIES у вибрані джерела Google Новини

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Джерело advances
Вам також може сподобатись
Коментарі
Loading...