Вчені визначили оптимальний рівень споживання овочів і фруктів

Підвищене споживання овочів і фруктів корелює зі зниженим ризиком смерті серед чоловіків і жінок, показали дані обстеження майже двох мільйонів осіб. Дві порції фруктів і три порції овочів – оптимальна кількість і поєднання, що забезпечує тривале життя.

Дієта, багата фруктами й овочами, допомагає знижувати ризик багатьох хронічних хвороб, включаючи серцево-судинні захворювання і рак. Однак, тільки кожен десятий дорослий споживає достатню кількість овочів і фруктів, згідно з даними ЦКЗ США.

Фахівці з Медичної школи Гарварда проаналізували дані більш ніж 100 000 дорослих жителів Америки, які збиралися протягом 30 років, з докладною інформацією про їх дієті, а також дані про фактичне споживання овочів і фруктів і смертності, взятих з 26 досліджень, в яких взяли участь 1,9 млн осіб з 29 країн Північної й Південної Америки, Європи, Азії, Африки й Австралії.

Аналіз даних показав:

  • Вживання п’яти порцій фруктів і овочів в день корелює зі зниженим ризиком смерті. Понад п’ять порцій не дає додаткових переваг. При цьому одна порція – це стільки, скільки влазить в чашку об’ємом приблизно 200-250 мл.
  • Ті, хто вживає дві порції фруктів і три порції овочів щодня, живуть помітно довше.
  • У порівнянні з тими, хто споживає дві порції фруктів і овочів в день, ті, хто їсть п’ять – на 13% менше ризикують померти від різних причин; на 12% менше ризикують померти від серцево-судинних захворювань; на 10% менше ризикують померти від раку; і на 35% менше – від респіраторних захворювань, таких як хронічна обструктивна хвороба легень.
  • Не всякі фрукти й овочі однаково корисні. Наприклад, вуглеводні овочі (горох або кукурудза), фруктові соки або картопля не знижують вірогідність смерті від всіх причин або від хронічних захворювань.
  • З іншого боку, зелені листові овочі, включаючи шпинат, латук і капусту, а також багаті бета-каротином і вітаміном С фрукти і ягоди, а також морква мають перераховані корисними властивостями.

Як підкреслює видання Science Daily, це дослідження засноване на спостереженнях і показує кореляцію між споживанням продуктів і ризиком смерті. Воно не встановлює причинно-наслідкових зв’язків між цими явищами.

За даними дослідження вчених з США, кожен сьомий випадок смерті від захворювань серцево-судинної системи можна пояснити дефіцитом фруктів в щоденному раціоні. У 2010 році це призвело майже до трьох мільйонів смертей в сукупності, заявили автори.

Джерело sciencedaily

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше