Вчені виявили, як кофеїн знижує рівень поганого холестерину

Зрештою, ваша ранкова звичка може бути не такою поганою: кава, здається, має ряд переваг для здоров’я, але як саме вона впливає на організм, залишається невідомим. Нове дослідження виявило специфічні білки, на які діє кофеїн, які допомагають печінці видаляти поганий холестерин з крові та захищають від серцево-судинних захворювань.

Кілька масштабних довгострокових досліджень показали, що кава корисна для нас різними способами. Одне дослідження відстежило кавові звички понад півмільйона людей по всій Європі протягом 16 років і виявило, що ті, хто споживав найбільше кавових напоїв, мали значно нижчий рівень смертності, ніж ті, хто утримувався. Інші дослідження пов’язують каву зі зменшенням раку передміхурової залози, хвороби Паркінсона, Альцгеймера та серцевих захворювань.

Спостереження — це одне, але вчені не визначили багато механізмів того, як сполуки в каві, зокрема кофеїн, можуть надати ці переваги. Тому для нового дослідження дослідники з Університету Макмастера вивчили, що може ховатися за очевидною здатністю кофеїну до запобігання серцево-судинним захворюванням.

Команда виявила, що регулярне вживання кофеїну пов’язане з нижчим рівнем білка під назвою PCSK9 в крові. Цей білок підвищує здатність печінки розщеплювати холестерин LDL, «поганий» тип, який може блокувати артерії та призводити до серцево-судинних захворювань. Мало того, що кофеїн і його похідні працювали безпосередньо на PCSK9, але дослідники виявили, що він також блокував активацію іншого білка, який називається SREBP2. Це, своєю чергою, також знижувало рівень PCSK9 в крові.

«Ці результати тепер забезпечують основний механізм, за допомогою якого кофеїн та його похідні можуть знижувати рівень PCSK9 в крові й тим самим знижувати ризик серцево-судинних захворювань», — сказав Річард Остін, старший автор дослідження. «Враховуючи, що SREBP2 причетний до безлічі серцево-метаболічних захворювань, таких як діабет і жирова хвороба печінки, пом’якшення його функції має далекосяжні наслідки».

Але все-таки нова робота додає до великого обсягу досліджень, які припускають, що наша звичка до кофеїну може принести незначну користь – або, принаймні, не завдати шкоди.

Дослідники створили нові похідні кофеїну, які знижують рівень PCSK9 в крові, і сподіваються розробити їх у новий тип лікування для зниження рівня холестерину.

Це дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Джерело New Atlas
You might also like
Комментарі
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More