Вчені розповіли, які звички харчування шкодять ниркам

Дослідження, проведене вченими з Університету Монаша в Австралії, показало, що термічно і хімічно оброблені харчові продукти багаті шкідливими сполуками, відомими як кінцеві продукти глікірування. Дані сполуки відповідають за привабливий смак і запах смажених, запечених продуктів.

Вони запускають реакцію Майяра. Це хімічна реакція між амінокислотами й цукрами, яка відбувається при нагріванні. Паралельно проводиться активація сигналів небезпеки в тілі, що провокує запалення і розвиток хронічних хвороб нирок. Відновити баланс в роботі шлунково-кишкового тракту і поліпшити показники нирок допоможуть продукти, що містять резистентний крохмаль.

Його можна знайти в таких продуктах як овес, варений і охолоджений рис, ячмінь, квасоля і бобові (чорна квасоля і горох), картопляний крохмаль (добавка), приготована та охолоджена картопля. Потрапляючи в нижній відділ кишківника, дані продукти служать їжею для корисних кишкових бактерій. Відбувається процес ферментації з виділенням протизапальних сполук.

Джерело timesofindia

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше