Вчені назвали головну небезпеку зміни клімату

Вчені Школи науки та технологій в Лісабоні назвали посилення посухи й теплових хвиль основною причиною втрат врожаю в Європі. Про одну з головних небезпек зміни клімату повідомляється в статті, опублікованій в журналі Environmental Research Letters, повідомляє Phys.org.

Дослідники проаналізували сільськогосподарське виробництво у 28 європейських країнах з 1961 по 2018 рік і зіставили його з даними про екстремальні погодні явища (засухах, теплових хвилях, повенях і заморозках). Виявилося, що несприятливі умови для вегетації рослин за 50 років стали відбуватися частіше, при цьому вплив на сільськогосподарські культури потроївся. Втрати виросли з 2,2 відсотка за період 1964-1990 роки до 7,3 відсотка за 1991-2015 роки.

Засухи стають більш інтенсивними та частими, причому самі екстремальні з них стали непропорційно суворішими. Хоча загальна врожайність сільськогосподарських культур зросла на 150 відсотків, різні культури по-різному страждають від погодних явищ. Найбільші втрати припали на злаки, які займають 65 відсотків посівних площ в європейських країнах. Решта культури (овочі й фрукти) постраждали менше, що, можливо, пов’язано з їх більш частим збільшити обсяги виробництва.

Очікується, що зміна клімату посилить екстремальні погодні явища, в тому числі періоди аномальної спеки і посухи. Це може сильно вдарити по регіонах, на які припадає до чверті світового виробництва харчових продуктів, зокрема це може торкнутися Північної Америки, Західної Європи, Західної Росії та України.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше