Стартап Bluu Biosciences вирощує «безкінечну рибу» в пробірках

Берлінський стартап Bluu Biosciences залучив $ 8 млн. Посівних інвестицій на розробку системи культивування натурального м’яса риби. Основний актив компанії – «безсмертні клітинні лінії» лосося, форелі та коропа, які вивів один з її співзасновників, клітинний біолог Себастьян Рейкер. Стартап вирощує «нескінченну рибу» в лабораторіях, а значить може налагодити виробництво свіжих морепродуктів в будь-якій точці планети, заощадивши на ланцюжках поставок. Прототипи перших продуктів – вирощені стейки лосося, форелі та коропа – будуть представлені на початку 2022 року.

Головна перевага Bluu Biosciences перед іншими компаніями, які вирощують м’ясні продукти, – це співзасновник стартапу Себастьян Рейкер. Підприємець і за сумісництвом клітинний біолог з Мюнхенського інституту кілька років пропрацював над вивченням морських вірусів для фармацевтичної галузі. В ході досліджень Рейкер культивував 80 культур клітин більш ніж 20 різних видів риб. Вивчаючи морську фауну, біолог успішно вивів «безсмертні клітинні лінії» для виробництва риби. Тепер Bluu Biosciences непотрібні будь-які зразки клітин – стартап безкінечно множить оригінальні організми.

«Це дає дуже сильну конкурентну перевагу. Якщо у вас є нормальні клітини, що не були увічнені, ви можете розмножувати їх тільки від 20 до 25 разів, і потім ви повинні починати заново з клітинами з іншої біопсії. А за допомогою імморталізірованних клітин ви можете розмножувати їх до 100 тис. Разів », – пояснив Рейкер в розмові з TechCrunch.

Решта процесів Bluu Biosciences аналогічні технологіями культивованого м’яса. Клітини риби поміщаються в біореактори, наповнені поживними речовинами, які оптимізують і прискорюють розвиток готового продукту. Представники стартапу вважають, що безсмертні клітинні лінії значно знизять вартість масового виробництва і дозволять швидко комерціалізувати технологію Bluu Biosciences.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше