Скільки зберігаються припаси: макарони, крупи, консерви та овочі

Війна – важкий час для мирних людей, особливо в питанні харчування. Під час війни жителі як окупованих, так і мирних міст намагаються зробити запаси їжі на майбутнє. Називаємо “вічні” продукти, які допоможуть вам пережити найважчі часи навіть без холодильника.

Які продукти довго зберігаються

Мед. Цей продукт може зберігати свій смак роками і десятиліттями, але тільки якщо зберігається в дерев’яній або скляній тарі.

Сіль і цукор – практично “вічні” продукти. Їх термін зберігання становить близько 8 років. Також довго зберігаються цукрові льодяники й іриски.

Шоколад без добавок при кімнатній температурі може зберігатися 1 рік, з ягодами та горіхами – до 6 місяців.

Термін зберігання макаронних виробів становить 2-3 роки в сухому приміщенні.

Згущене молоко у металевій банці зберігається 1 рік, в пластиковій – 6 місяців.

Немиті яйця можна зберігати без холодильника близько місяця, в холодильнику – 3 місяці.

Білий рис – рекордсмен серед круп за часом зберігання. Він може не псуватися роками. Зберігати при кімнатній температурі в герметичній банці білий рис можна 2 роки, а коричневий – 6 місяців. Охолодження чи заморожування рису збільшує його термін придатності. Відварений рис повинен зберігатися в холодильнику протягом 4 днів.

Термін зберігання гречки та пшона – 9 місяців, манки – 10 місяців, вівсянки – 1 рік, гороху – 2 роки.

Соняшникова олія – 4 місяці.

Загальновідомо, що довгим терміном зберігання володіють консерви. Консервовані овочі, фрукти, м’ясо і риба не псуються роками.

До одного року можна зберігати спеції, сухі заправки і бульйонні кубики.

Скільки зберігаються продукти в холодильнику і морозилці

Якщо у вас є доступ до холодильника – це значно урізноманітнює раціон. У морозильній камері багато продуктів зберігають свої властивості місяцями і навіть роками.

Температура морозильної камери становить −8-18 °C. У таких умовах свіже м’ясо, у тому числі птиці, може зберігатися рік, риба та морепродукти — півроку, ковбаса та піца — до двох місяців. М’ясні тушки слід зберігати випатраними, а нутрощі помістити окремо, оскільки вони псуються швидше. Кролики, зайці, качки, гуси можуть лежати замороженими до півроку, індичка, курка та дика птиця — до дев’яти місяців.

Напівфабрикати можна вживати протягом 2–3 місяців після заморожування (лівер, сосиски, фарш). Терміни зберігання відбивних та біфштексів залежать від типу м’яса: найменше зберігається телятина — вісім місяців, найдовше — яловичина (до 10 місяців). Готові м’ясні та рибні страви не втрачають своїх якостей 3–4 місяці після заморожування, якщо йдеться про домашнє виробництво. Промислові продукти харчування зберігаються довше: м’ясні — до року, рибні — до дев’яти місяців.

Невелика свіжа риба пролежить у морозилці без втрати якості 2–3 місяці, а більша або приготована — до півроку. Креветок, раків, крабів спочатку відварюють, після чого їх можна заморозити на 2–3 місяці.

З молочної продукції можна заморожувати лише сир. В інших виробах під час заморожування порушується структура, і після відтавання вони втрачають кулінарні властивості.

Ягоди, овочі, гриби рекомендується заморожувати не пізніше ніж через дві години після приготування або збирання. Овочі попередньо миють, чистять, іноді бланшують або опускають у підсолений окріп. Після того як вони стечуть і підсохнуть, овочі упаковують і складають у морозильну камеру. У середньому термін їх придатності становить сім місяців, але деякі можуть залишатися замороженими до року.

Фрукти перед заморожуванням дрібно нарізають, а ягоди зазвичай пересипають цукром, щоб вони не злиплися. Крім того, з них готують пюре, яке теж може зберігатися замороженим 10–12 місяців.

У холодильнику (не заморожене) температурний режим зберігання продуктів в основній частині зазвичай становить +5 °С, але цей показник регулюється залежно від температури приміщення. Чим вона вища, тим на більш високі показники виставляється термостат, щоб компенсувати різницю температур і зняти навантаження з холодильника. Далі наведемо терміни та умови зберігання продуктів при середній температурі.

Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належній упаковці не більше п’яти днів, приготоване — 3–5 днів. Свіжа птиця втрачає свої властивості вже через два дні. Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного.

Сиру рибу, а також морепродукти не тримають у холодильнику більше двох днів. Гриби можуть залишатися охолодженими до п’яти діб. Причому їх бажано обгорнути папером, а потім поліетиленом.

Сирі яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного.

Норми зберігання продуктів молочних обмежуються тижнем, але деякі види твердих сирів можна зберігати до двох тижнів.

Зелень і салатні листи залишаться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті. Салати розкладають у герметичні контейнери, які ставлять у холодильник не більше ніж на три доби.

Для фруктів у холодильнику передбачене спеціальне відділення. Там вони зберігають свої корисні властивості до чотирьох днів. Виноград, гарбуз, шпинат, селера, салат качанний будуть свіжими 10–14 днів.

Термін придатності консервованих продуктів

Велика частина закручених банок може зберігатися у погребі близько 3-4 років. Консервовані гриби можна зберігати не більше року. Овочеві заготовки можуть простояти від декількох місяців до року, тут все залежить від умов зберігання і типу заготовки.

Після закінчення строку придатності таких продуктів, вживати їх заборонено. Вся річ у тому, що вони зіпсуються і при вживанні можуть викликати серйозне отруєння, наслідки якого можуть бути не дуже хорошими.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше