Штучне м’ясо зрівняється в ціні зі звичайним до 2030 року

Протягом всього десяти років виробництво штучного м’яса, вирощеного в пробірці за допомогою поновлюваних джерел енергії, стане економічно вигідніше, ніж традиційна м’ясна промисловість. До такого висновку прийшли експерти незалежної нідерландської дослідницької організації CE Delft.

Поки занадто жорстка цінова конкуренція стримує проникнення на масовий ринок виробників культивованого м’яса, однак, експерти відзначають тенденцію до консолідації постачальників та виробників. Вони вивчили понад 15 компаній та одну наукову групу з Сингапуру, які займаються вирощуванням альтернативного білкового продукту, пише FoodIngredientsFirst.

За підрахунками дослідників виходить, що до 2030 року ціна за кілограм штучного м’яса в вигляді невеликих культивованих шматочків, схожих на фарш, складе $5,66 — приблизно стільки ж, скільки коштує кілограм натурального яловичого фаршу оптом.

Також дослідники порівняли вплив традиційної м’ясної промисловості та нових технологій виробництва м’яса на навколишнє середовище. І виявили, що в разі використання культивованого м’яса вуглецевий слід знизиться на 80%. Крім того, зменшиться вплив на глобальне потепління на 17%, якщо мова йде про курятину, на 52% — якщо про свинину, і від 85% до 92% — якщо про яловичину.

До того ж вирощування м’яса в пробірці менше забруднює навколишнє середовище: на 29-93% в порівнянні з усіма формами сучасної м’ясної промисловості.

Відмова від традиційних форм розведення птиці та худоби може також призвести до інших позитивних змін, в тому числі до зниження стійкості до антибіотиків, харчових захворювань і ризиків зоонозів, інфекційних хвороб, що передаються людині від тварин.

Ще не добившись широкої популярності, штучне м’ясо вже привертає інтерес світового ринку. Причому навіть у тих країнах, де традиційно багато їдять м’ясо свійської худоби. Так, в кінці лютого Aleph Farms підписала угоду з гігантом м’ясної промисловості BRF про вирощування стейків для жителів Бразилії. А в кінці грудня стартап Just Eat отримав дозвіл на продаж курячих Наггетсів в ресторанах Сінгапуру.

Нещодавно біоінженери з США розробили новий спосіб вирощування м’яса в пробірці, який не тільки обходиться без участі тварин, але і дозволяє здійснювати більший контроль над текстурою і смаком кінцевого продукту. За аналогічною технологією створюють тканини для трансплантації.

Джерело FoodIngredientsFirst

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше