Середземноморська дієта змогла вдвічі скоротити жирову хворобу печінки

Багатий рослинною їжею раціон, в основі якого – середземноморська дієта, показав найбільш значущі результати для уповільнення прогресування жирової хвороби печінки. В експерименті взяли участь люди після 50 років з ожирінням, проте хвороба нерідко приховано розвивається й у молодших людей без надмірної ваги. Поки єдиним способом профілактики й лікування ожиріння печінки залишається збалансоване харчування і фізична активність.

Неалкогольну жирову хворобу печінки викликає неправильне харчування і вживання алкоголю, тому поширеність НАЖХП швидко зростає в розвинутих країнах. Вважається, що в США і Європі жирова хвороба печінки є приблизно у 30% населення. Без профілактики вона призводить до розвитку діабету, серцево-судинних захворювань і порушення в мікробіоти кишківника.

Вчені вирішили дослідити вплив різних дієт на уповільнення прогресування хвороби й виявилося, що «зелена середземноморська дієта» була найбільш ефективною і вдвічі скорочувала ураження печінки, пише EurekAlert.

«Ми вдосконалили середземноморську дієту і виявили елементи, які кардинально впливають на печінковий жир і інші ключові фактори здоров’я»

Зелена версія дієти щодня включає 28 грамів волоських горіхів, близько трьох чашок зеленого чаю, 100 грамів коктейлю Манкай (рослинне джерело білка, багате амінокислотами, мінералами та вітамінами), а також велика кількість овочів, фруктів, зелені та інших продуктів – типових для середземноморської дієти.

Експеримент проводили протягом 18 місяців. Майже 300 осіб розподілили в три групи, де перша була на посиленій зеленій дієті, друга дотримувалася стандартної середземноморської, а третя просто отримала рекомендації щодо здорового харчування. Весь час учасники займалися регулярними фізичними вправами.

До і після експерименту стан печінки оцінювали за допомогою МРТ. Сканування показало, що в першій групі зниження жиру в печінці сягнуло 39%, у другій – 20% і лише 12% у третій.

Поширеність уражень печінки в першій групі знизилася з 62% на початковому рівні до 31,5% після експерименту, до 47,9% у другій і до 54,8% у третій.

З огляду на всі фактори, найбільшу користь, на думку вчених, дало вживання волоських горіхів, Манкай і зниження споживання червоного та іншого переробленого м’яса.

В іншому експерименті вчені протестували користь веганської дієти для боротьби з ожирінням і виявилося, що навіть без занять спортом вона значно знижує надлишкову вагу. Деяким учасникам вдавалося без фізичних навантажень схуднути на 15 кг за 16 тижнів.

Джерело EurekAlert

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше