Рецензія на фільм «Вічні»/ The Eternals

Настав час для прем’єри 26-го фільму з кінематографічного всесвіту Marvel, який кардинально відрізняється від попередніх історій про супергероїв. “Вічні” (The Eternals) – це спроба оскароносного режисера Хлої Чжао представити 10 нових персонажів космічного походження, наділивши їх співчуттям до людства. З цього виходить нудна історія, розтягнута на дві з половиною години, в якій є абсолютно все, крім завзяття.

“Вічні” / The Eternals
Жанр: кінокомікс, екшн
Режисер: Хлоя Чжао
У ролях: Джемма Чан (Серсі), Річард Медден (Ікаріс), Сальма Хайєк (Аяк), Анджеліна Джолі (Тіна), Кумейл Нанджіані (Кінго), Лія Макхьюруен (Спрайт), Брайан Тайрі Генрі (Фастос), Лорен Рідлофф, Баррі Кеоган (Друї), Кіт Харінгтон (Дейн Вітман) та ін.
Компанії: Marvel Studios, TSG Entertainment, TSG Entertainment
Рік випуску: 2021
Сайт: IMDb

Після масштабної битви Месників з Таносом закінчилася ціла кіноепоха командної роботи улюблених супергероїв. Їм на зміну прийшов новий загін персонажів із коміксів, чиї сили та можливості відкривають зовсім інші горизонти. Щоб представити могутніх тисячолітніх захисників Землі, глава Marvel Studios Кевін Файгі запросив у проєкт Хлою Чжао – режисера, який випустив кілька інді-фільмів. Примітно, що в момент, коли Чжао вже приєдналася до Marvel, вона отримала два “Оскари” за роботу над соціальною драмою “Земля кочівників” (Nomadland).

За сюжетом нового фільму, 5000 року до н. е. Целестіали (раса космічних богів, про які згадують у фільмі Guardians of the Galaxy 2014) відправляють Вічних на Землю. Це команда людиноподібних істот, що мають надсилу, яка повинна боротися всього з одним ворогом – монстрами, відомими як Девіанти. Успішно виконавши свою місію, Вічні поділяються, щоб отримати досвід звичайного людського життя. Через тисячоліття Девіанти знову з’являються на Землі, що стає знаком про швидке знищення планети. Це підштовхне Вічних до возз’єднання заради спасіння людства.

Звісно, перше запитання, яке хочеться поставити Вічним – чому ці могутні герої не спромоглися допомогти Месникам у боротьбі з Таносом? Власне, це питання звучить у трейлері від героя Кіта Харінгтона (відповідь, до речі, теж озвучена у трейлері, більш зрозумілих пояснень ми не отримаємо, у стрічці знайдуться лише додаткові настанови про те, що технологічна еволюція людства теж має пройти без стороннього втручання).

Схоже, фанатів Marvel турбує це питання набагато більше, ніж сценаристів (серед авторів сюжету сама Хлоя Чжао). Творці фільму зосереджуються зовсім на інших моментах – вони показують різноманітніших героїв, яких раніше не було в кіновсесвіті: в основному касті представлені актори різних національностей, у суперкоманді є персонаж, що не чує, також на екрані з’являється відкритий гей.

Хлоя Чжао намагається приділити увагу кожному, проте повноцінно презентувати 10 нових головних героїв за раз – це завдання не з простих. Тому половина персонажів перетворюється на другорядних дійових осіб, які з’являються у кадрі ближче до фіналу. Мабуть, центральною фігурою стає Серсі – героїня, яка вміє змінювати неживі об’єкти (її грає Джемма Чан, актриса раніше з’являлася у фільмі Captain Marvel). Наймогутнішою силою виділяється Ікаріс (у виконанні Річарда Меддена) – він стріляє променями з очей, що робить його схожим на Супермена. А найцікавішим персонажем стає героїня Тена (Анджеліна Джолі), яка нагадує богиню війни.

Герої мають величезний бойовий потенціал, який начебто і розкривається в екшн-сценах з Девіантами, але при цьому не викликає особливого захоплення (до речі, частина битв відбувається в напівтемряві, такі темні сцени можна пробачити лише фільму Dune Дені Вільнева). Річ у тім, що Хлоя Чжао навмисно приділяє більше уваги емоціям героїв, аніж їхнім здібностям. Ми бачимо серцеві муки Вічних, їхню любов до людства і турботу один про одного. На жаль, згодом усе це перетворюється на набір занудних діалогів та надто утопічну картину єднання з людьми.

У «Вічних» добра половина подій розгортається у минулому, що поступово розкриває глядачам обставини, які поділили героїв. У флешбеках є справді красиві сцени, які показують Землю в давнину, до того ж Хлоя Чжао використовує камеру, яка знімає краєвиди на 360 градусів (режисер вже працювала з нею над фільмом Nomadland).

Все це досить непогано, але видовищності та акторської різноманітності не вистачає для того, щоб фільм з великим хронометражем не ставав важким вантажем, якого хочеться якнайшвидше позбутися. У картині й близько немає того супергеройського завзяття, яке оживляло всі фільми з трьох попередніх фаз всесвіту Marvel. Хлоя Чжао всіма силами намагається привернути глядача до нових героїв, проте ці спроби перетворюються на повільну і нудну історію про любов до Землі.

Зрозуміло, у Кевіна Файги є плани на розвиток сюжету про Вічних у майбутніх проєктах Marvel, ось тільки продовження історії не викликає жодного захоплення. Чого не скажеш про фільм «Шан-Чі та легенда десяти кілець» (Shang-Chi and Legend of the Ten Rings), випущений у вересні, який хочеться переглянути кілька разів.

Ну а сцени після титрів у «Вічних» покажуть персонажів, які можуть посісти провідні позиції. Можливо, саме їм вдасться пожвавити похмуру супергероїку.

Джерело itc.ua

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!