Рецензія на фільм «Мисливці за привидами: З того світу» / Ghostbusters: Afterlife

На великих екранах вже можна подивитися фільм «Мисливці за привидами: З того світу» (Ghostbusters: Afterlife). Це пряме продовження двох фантастичних комедій із 1980-х, у якому знялися Фінн Вулфхард, Пол Радд, Маккенна Грейс та Кері Кун. До речі, актори зі старих фільмів також з’являться у кадрі, як і легендарні монстри, які колись тероризували Нью-Йорк.

Жанр фантастика, комедія
Режисер Джейсон Райтман
У ролях Фінн Вулфхард (Тревор Спенглер), Пол Радд (містер Груберсон), Маккенна Грейс (Фібі Спенглер), Кері Кун (Келлі Спенглер), Білл Мюррей (Пітер Венкман), Ден Ейкройд (Рей Стенц), Ерні , Сігурні Уівер (Дана Баррет), Енні Поттс (Джанін Мелніц), Джей Кей Сіммонс (Іво Шандор) та ін.
Компанії Columbia Pictures, BRON Studios, Ghostcorps
Рік випуску 2021
Сайт IMDB

Третя частина «Мисливців за привидами» могла вийти ще у 90-х, проте не всі актори були зацікавлені у зйомках, тому проєкт тривалий час закінчувався на обговореннях (попри те, що Ден Ейкройд – один із мисливців – запропонував студії Columbia Pictures вже готовий сценарій).

Відродження франшизи стало можливим на чолі з Джейсоном Райтманом – сином Айвана Райтмана (режисер перших двох картин, який залишився у кріслі продюсера). Цікаво, що новий фільм став продовженням історії, яка закінчилася у 1989 році (а ось невдалий перезапуск франшизи з мисливцями за привидами, випущений у 2016 році, із хронології повністю виключили).

Звісно, ​​сім’я Райтманів залучила до зйомок акторів, які зіграли відомих дослідників паранормальних явищ – Білла Мюррея, Дена Ейкройда та Ерні Хадсона. На жаль, зібрати всю команду не вдалося – актор Гарольд Раміс помер у 2014 році. Однак його персонаж у фільмі залишився, щобільше, він став ключовою фігурою у зав’язці нової стрічки (Раміса оживили за допомогою комп’ютерної графіки).

Отже, дії фільму відбуваються у наші дні. Самотня мати (Керрі Кун), яка виховує двох школярів, дізнається про смерть батька, з яким вона не підтримувала зв’язок. Небіжчик залишив рідним напівзруйновану ферму, розташовану на околиці маленького містечка. Переїхавши до старого будинку, сім’я знаходить купу чудових речей, які не мають практичного застосування. Завдяки цікавості молодшої дочки Фібі (Маккенна Грейс) вдається з’ясувати, що пристрої, які начебто не мають практичного застосування – це спеціальна техніка, яку дідусь використовував для виявлення привидів. Тепер Фібі у компанії брата (Фінн Вулфхард) та шкільного вчителя (Пол Радд) спробує з’ясувати, чому у місті відбуваються дивні землетруси.

Через юних героїв картина «Мисливці за привидами: З того світу» наблизилася до формату сімейного кіно, проте режисер Джейсон Райтман постарався зберегти всі найвідоміші елементи франшизи. Він не вигадував нових монстрів і не намагався створити надто похмурі зв’язки з потойбічною силою – Райтман лише повернув старих лиходіїв, надавши їм сучасніший простір для потойбічного бешкету.

Особливу увагу він приділив примарам та іншим істотам із фільму 1984 року, які колись занурили Нью-Йорк у хаос. Шанувальникам старої стрічки буде цікаво знову побачити ненажерливого Слаймера (Лизун) та інших лиходіїв з надприродними силами, а також розпізнати пасхали, які мають нагадати про те, як мисливці за привидами справлялися зі своїми обов’язками.

Щоб наблизитися до справжніх пригод, новій фантастичній комедії потрібно близько години – за цей час глядачів знайомлять із новими героями, а ті намагаються зрозуміти, що робити з протонним ранцем і датчиками, які вказують на паранормальну активність.

Фінн Вулфхард (відомий за серіалом Stranger Things) і Маккенна Грейс (Chilling Adventures of Sabrina) ідеально підходять для своїх ролей, зображуючи незграбного підлітка та його сестру, яка захоплюється наукою. Завдяки їм сюжетні лінії з дітьми стають набагато цікавішими, ніж сцени з дорослими (навіть якщо в кадрі з’являється Пол Радд), а їхню сімейну команду розбавляє потішний однокласник (у виконанні актора-початківця Логана Кіма), який на ходу примудряється записувати подкасти, ні на секунду не випускаючи із рук мікрофон.

З нових «Мисливців за привидами» вийшла непогана історія, але надто вдалою її не назвеш (надто великий хронометраж і грим наймогутнішої істоти, якій не вистачає CGI, трішки псують загальне враження). Проте про фільм не хочеться говорити погано, та й рейтинг картини вказує на те, що її прийняли досить тепло (оцінка аудиторії на Rotten Tomatoes складає 95%).

Річ у тім, що сценарій картини обіграє знайому концепцію, а також пробуджує сентиментальні почуття. Прийом досить банальний, але, як не дивно, що це не викликає відторгнення – у любителів команди мисливців з’явиться привід пустити сльозу, вшанувавши пам’ять персонажа, який пішов із життя.

P.S. Коли фільм добігає кінця, не поспішайте покидати кінотеатр – для глядачів приготували дві сцени після титрів.

Джерело itc.ua

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!