Очищений рис та інші зернові підвищують ризик смерті і хвороб серця

Вчені провели масштабне дослідження у 21 країнах, що охопило майже 140 тисяч осіб, і з’ясували, як часте споживання рафінованих зерен впливає на серцево-судинну систему і здоров’я в цілому. Їх висновки однозначні: необхідно знижувати кількість рафінованих вуглеводів в раціоні й одночасно підвищувати якість їжі.

Зернові культури, такі як овес, рис, ячмінь і пшениця складають близько 50% денної норми калорій в усьому світі. І близько 70% денної норми калорій в країнах із середнім і низьким рівнем доходів – переважно в Африці та Південній Азії. Нове дослідження міжнародної групи вчених демонструє, що не всі зернові однаково корисні: зокрема, рафіновані продукти підвищують ризики смертності на 27% і ризики розвитку серцево-судинних захворювань на 33%.

У дослідженні взяли участь 137 130 осіб у віці від 35 до 70 років, які на момент старту експерименту не мали серцево-судинних патологій. Учасники представляли 21 країну на п’яти континентах. За кожним з добровольців спостерігали в середньому близько 9,5 років.

Команда прагнула з’ясувати чіткий взаємозв’язок між споживанням рафінованого (очищеного) і цільного зерна, а також білого рису та здоров’ям учасників. Білий рис був виділений в окрему категорію, оскільки в Азії він є найбільш споживаної зерновою культурою.

Після обліку супутніх факторів впливу спостереження показали, що високе споживання рафінованого зерна (близько 350 г на добу) підвищував ризики смертності на 27% і ризики розвитку серцево-судинних захворювань на 33%, в порівнянні з учасниками, добовий раціон яких включав менш як 50 г рафінованого зерна.

Високе споживання очищених зерен також було пов’язано з підвищеним артеріальним тиском.
Особливого зв’язку між споживанням цільного зерна або білого ризику не було виявлено, уточнюють автори.

З огляду на те, що дані охоплюють 21 країну на п’яти континентах, результати можна назвати надійними й широко застосовними до населення у всьому світі, зробили висновок вчені.

«У глобальному масштабі людям слід знижувати споживання рафінованих зернових і віддавати перевагу цільному зерну», – повідомляється у висновках роботи. Іншими словами, їсти менше швидких вуглеводів і більше складних цільнозернових продуктів.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше