Корисні властивості заморожених ягід. Процес заморозки ягід та збереження їх природних якостей

Заморожені ягоди зберігають велику кількість корисних речовини, мінералів, вітамінів та мікроелементів. При цьому строк їх зберігання є дуже великим, що дозволяє навіть в холодну пору року забезпечити себе необхідними вітамінами.

Які корисні властивості зберігаються в заморожених ягодах?

У ягодах можна знайти вітаміни всіх груп: А, В, В1, В3, В12, Н, Е, С, а також такі корисні речовини як аскорбінова кислота (яка при заморожуванні зберігається навіть краще, ніж при зберіганні ягід і плодів при кімнатній температурі), поліфеноли та антиоксиданти. Краще обирати заморожені ягоди від перевірених компаній, де дотримуються норми та технічні умови заморозки продуктів, яскравий приклад якісної продукції за посиланням: https://rud.ua/horeca/frozen-berries/.

Як же можна обійтися без заморозки, щоб зберегти фрукти та ягоди на зиму?

Раніше обходилися варенням. Це, безсумнівно, смачні ласощі, ось тільки є одна проблема! В ході виварювання руйнується велика кількість вітамінів. Якщо довести ягідний сік до кипіння, близько 70% вітамінів С просто зруйнується. А при тривалому варінні цей відсоток збільшується ще сильніше. І хоча вітаміни групи В, а також А і Н більш стійкі до високих температур, страждає і їх молекулярний зміст.

Як відбувається заморозка ягід?

Правда, тут є нюанс. Річ у тім, що є два методи заморозки:

  • Сухий спосіб за допомогою тривалого витримування в морозильній камері при температурі близько -20 градусів за Цельсієм. Замороження відбувається поступово. Недолік способу це деяка частина корисних речовин все-таки втрачається. У замороженому вигляді такі ягоди ще зберігають форму.
  • Професійний метод миттєвої заморозки. Вимагає спеціального обладнання, тому підійде не всім. Але його незаперечна перевага – ефективність. Замороження відбувається майже миттєво, і температура опускається до -40 градусів за Цельсієм. Замороження відбувається так швидко, що вода в плодах не встигає розширитися і перетворюється на лід без збільшення обсягу. Майже всі вітаміни зберігаються, як і сік. А після розморожування форма фрукта змінюється набагато менше, і навіть може здатися, що він свіжий.

Тому найкраще купувати ягоди, які пройшли миттєву заморозку. Заморожування – один із найбільш сприятливих способів термічного впливу на ягоди, який дозволяє їм зберегти велику кількість корисних елементів.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше