Французькі дослідники зняли пробу з «космічного» вина

Французькі дослідники провели незвичайний експеримент, продегустувавши вино, яке понад рік провело на орбіті Землі. У листопаді 2019 року ці фірми відправили на МКС дванадцять пляшок Chateau Petrus Pomerol. У березні 2020 го на орбіту доставили 320 зразків винограду сортів мерло і каберне совіньон, повідомляє The Independent.

У 2021 році експериментальні зразки повернулися на Землю. Експерти продегустували вино «сліпим» методом: одним дістався «космічний» напій, іншим – той, що весь цей час зберігався в підвалі на Землі.

Виявилося, що «космічне» вино за відсутності гравітації змінило колір, набувши цегляного відтінку. На смак воно виявилося «старше» земного. Експерти відзначили, що в ньому по-особливому розкрилися відтінки.

За словами авторів, їх проєкт має практичну цінність: вони вивчають можливості зробити рослини більш стійкими до зміни клімату, а також процеси старіння і ферментації вина.

Багато сільськогосподарських культур, таких як виноград, повинні будуть в майбутньому адаптуватися до більш суворих умов. Теорія авторів проєкту полягає в тому, що перебування в космосі запустить природну еволюцію рослин. Звикнувши виживати в стресових умовах космічної станції, вони набудуть підвищеної стійкості.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше