Експеримент показав, як пізня вечеря впливає на поведінку людини наступного дня

Вчені з’ясували, як харчова поведінка напередодні ввечері впливає на продуктивність праці, емоційний стан людини і його взаємодію з соціумом. Вони помітили, що фастфуд на ніч перетворює більшість людей в замкнутих і байдужих співробітників на весь наступний день.

Дослідники з Університету штату Північна Кароліна були дуже засмучені тим, що ніхто досі не вивчав короткострокові наслідки нездорового харчування на фізичний і емоційний стан людини. Для свого експерименту вони запросили 97 дорослих добровольців, які протягом десяти днів три рази на добу відповідали на ряд питань щодо їх фізичного та психологічного стану.

Так, в кінці кожного дня вони відповідали на питання про минулий робочий або вихідний день, а перед сном повідомляли про кількість і якість споживаної їжі та напоїв ввечері.

За результатами опитувальників вчені визначили всіх учасників в три групи. Перші найчастіше їли багато нездорової їжі, другі – занадто багато їли або споживали алкогольні напої, а треті найчастіше перекушували прямо перед відходом до сну.

Спочатку вчені виявили, що чим більше хворих харчових звичок дотримувалася людина, тим з більшою ймовірністю вона повідомляла про нездужання вже на наступний ранок. В першу чергу, учасники відчували головний біль, біль в животі або діарею. Крім погіршення фізичного здоров’я ці ж учасники з більшою ймовірністю повідомляли про емоційну напругу.

Подальший аналіз показав, що фізичний і емоційний дисбаланс через нездорове харчування міняв поведінку людей на роботі протягом усього дня.

В першу чергу, люди повідомляли про зниження бажання взаємодопомоги на роботі та посилення бажання «занурення в себе». Іншими словами, нездорові харчові звички робили їх байдужими й менш активними.

З іншого боку, у більш емоційно стабільних людей поведінковий ефект від нездорового харчування напередодні ввечері був менш значним. Вони з меншою ймовірністю повідомляли про зміни в поведінці, навіть якщо фіксували в анкетах фізичні або емоційні нездужання.

«Це означає, що нездорове харчування може буквально відразу вплинути на продуктивність праці», – підкреслила автор роботи Сонхі Чо.

Вчені також уточнюють, що не існує універсальної «дієти здоров’я». Здорове харчування передбачає не тільки збалансований вміст в їжі поживних речовин. Важливими критеріями також залишається час і атмосфера прийому їжі.

Тепер команда має намір вивчити вплив харчової поведінки протягом усього дня й ефект окремих елементів раціону, таких як кава і цукор, на стан людини.

Джерело news.ncsu.edu

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше