Експерти ЄС прибрали зі списку безпечних популярну харчову добавку, яку застосовують в Україні

Поширена харчова добавка E171 (діоксид титану) більше не вважається безпечною через неможливість виключити її потенційну генотоксичність. Про це йдеться в оновлених рекомендаціях Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (ESFA).

П’ять років тому ESFA заявила про необхідність провести додаткові дослідження по TiО2, щоб отримати максимально правдиві дані про шкоду / нешкідливість з’єднання для людини, заповнити прогалини в можливому впливі з’єднання на репродуктивну систему і з’ясувати межу допустимого добового споживання.

У 2021 році експертна група прийшла до висновку, що діоксид титану ‘більше не може вважатися безпечним в якості харчової добавки’.

ДОВІДКА. Діоксид титану був дозволений в якості харчової добавки-барвника в ЄС у 2008 році. Його функція полягає в тому, щоб зробити їжу ‘більш привабливою’, зазвичай в результаті відбілювання. TiO2 також присутній в фарбах (основне застосування), пластмасах, папері, ліки та ін. Світове виробництво на 2005-й досягало 5 млн тонн. E171 містить не більше 50% часток 100 нанометрів.

‘Ми не змогли виключити проблеми генотоксичності після вживання часток діоксиду титану. Після прийому всередину абсорбція низька, але вони можуть накопичуватися в організмі’, – пояснив професор Магеда Юнес, голова експертної групи EFSA з харчових добавок і ароматизаторів.

Як уточнили в прес-службі EFSA, нова оцінка Е171 проводилася ‘відповідно до суворої методології й з урахуванням багатьох тисяч досліджень’.

У групі відзначають: докази можливих токсичних ефектів Е171» не були остаточними, але на основі нових даних і посилених методів перевірки ми не змогли виключити побоювання з приводу генотоксичності, і, отже, не змогли встановити безпечний рівень щоденного споживання’.

EFSA підкреслює: будь-які законодавчі або нормативні рішення про дозвіл харчових добавок – відповідальність ризик-менеджерів, в тому числі Єврокомісії й регуляторів окремих країн, а вони лише дають експертний висновок.

Під генотоксичністю мається на увазі здатність хімічної речовини пошкоджувати генетичний матеріал в клітинах. Вона може призводити до канцерогенних ефектів, тобто підвищувати ризики розвитку онкозахворювань.

Джерело liga

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше