Експерти ЄС прибрали зі списку безпечних популярну харчову добавку, яку застосовують в Україні

Поширена харчова добавка E171 (діоксид титану) більше не вважається безпечною через неможливість виключити її потенційну генотоксичність. Про це йдеться в оновлених рекомендаціях Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (ESFA).

П’ять років тому ESFA заявила про необхідність провести додаткові дослідження по TiО2, щоб отримати максимально правдиві дані про шкоду / нешкідливість з’єднання для людини, заповнити прогалини в можливому впливі з’єднання на репродуктивну систему і з’ясувати межу допустимого добового споживання.

У 2021 році експертна група прийшла до висновку, що діоксид титану ‘більше не може вважатися безпечним в якості харчової добавки’.

ДОВІДКА. Діоксид титану був дозволений в якості харчової добавки-барвника в ЄС у 2008 році. Його функція полягає в тому, щоб зробити їжу ‘більш привабливою’, зазвичай в результаті відбілювання. TiO2 також присутній в фарбах (основне застосування), пластмасах, папері, ліки та ін. Світове виробництво на 2005-й досягало 5 млн тонн. E171 містить не більше 50% часток 100 нанометрів.

‘Ми не змогли виключити проблеми генотоксичності після вживання часток діоксиду титану. Після прийому всередину абсорбція низька, але вони можуть накопичуватися в організмі’, – пояснив професор Магеда Юнес, голова експертної групи EFSA з харчових добавок і ароматизаторів.

Як уточнили в прес-службі EFSA, нова оцінка Е171 проводилася ‘відповідно до суворої методології й з урахуванням багатьох тисяч досліджень’.

У групі відзначають: докази можливих токсичних ефектів Е171» не були остаточними, але на основі нових даних і посилених методів перевірки ми не змогли виключити побоювання з приводу генотоксичності, і, отже, не змогли встановити безпечний рівень щоденного споживання’.

EFSA підкреслює: будь-які законодавчі або нормативні рішення про дозвіл харчових добавок – відповідальність ризик-менеджерів, в тому числі Єврокомісії й регуляторів окремих країн, а вони лише дають експертний висновок.

Під генотоксичністю мається на увазі здатність хімічної речовини пошкоджувати генетичний матеріал в клітинах. Вона може призводити до канцерогенних ефектів, тобто підвищувати ризики розвитку онкозахворювань.

Джерело liga
Вам також може сподобатись
Коментарі
Loading...