Дефіцит жирних кислот в дієті може бути причиною розсіяного склерозу

Робота Єльських вчених показує, що новим фактором ризику розвитку розсіяного склерозу може бути незбалансоване харчування, а саме — дефіцит однієї з жирних кислот групи омега-9. Тепер вони вивчають вплив конкретного раціону на пацієнтів з цим невиліковним захворюванням.

Розсіяний склероз — аутоімунне захворювання, яке запускає в організмі аномальну імунну реакцію і пошкоджує центральну нервову систему.

Експерименти американських вчених показали, що новою причиною цього стану може бути дефіцит олеїнової кислоти в жировій тканині пацієнта, пише EurekAlert.

Команда звернулася до ролі дієти, оскільки відомо, що запалення в організмі, викликане ожирінням  може призводити до розвитку розсіяного склерозу.

Коли вчені вивчали зразки тканини пацієнтів з встановленим діагнозом, то з’ясувалося, що у них спостерігається дефіцит олеїнової кислоти. Виявилося, що ця нестача призводить до надмірної активації Т-клітин, які запускають імунну реакцію на здорові клітини, заявляють автори.

Експерименти показали, що коли команда вводила олеїнову кислоту в зразки жирової тканини, то рівень регуляторних Т-клітин, які необхідні для контролю надмірної імунної реакції в організмі, збільшувалися.

«Ми давно знаємо, що генетика і фактори навколишнього середовища грають важливу роль в розвитку розсіяного склерозу. Наша робота передбачає, що новим фактором ризику може бути дієта», – прокоментував співавтор дослідження Девід Хафлер.

Тим часом необхідні подальші дослідження, щоб однозначно заявити, що добавка олеїнової кислоти в раціон покращить стан вже хворих пацієнтів, підкреслюють вчені.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше