Чому фруктові соки шкодять здоров’ю: чотири причини

Між соком та свіжими фруктами краще вибрати друге, упевнений фахівець із внутрішніх хвороб та професор Осман Ерк. Про те, які негативні наслідки може мати вживання різних фруктових соків, – у статті.

На думку експертів, соки як заміна фруктів – це не найкраща ідея. Хоча, звичайно, деякі корисні властивості такі фруктові напої мають. Проте доктор Осман Ерк вважає, що від соків все ж таки потрібно відмовитися. Про причини – нижче.

Підвищується рівень цукру в крові

Фрукти корисні, але фруктовий сік, свіжий або пастеризований промислового виготовлення, шкідливий для здоров’я. У фруктах, крім глюкози, міститься фруктоза. Як відомо, фруктоза – це фруктовий цукор, і співвідношення глюкози та фруктози у фруктах варіюється залежно від плоду та стадії дозрівання. Фрукти також містять багато клітковини, фітонутрієнтів, антиоксидантів, антиканцерогенних сполук, вітамінів та мінералів. Харчові волокна, забезпечуючи повільне всмоктування фруктози та глюкози, стабілізують рівень цукру в крові. А оскільки як у свіжих, так і у фруктових соках промислового виробництва харчових волокон немає, глікемічний індекс високий, цукор у крові швидко підвищується, після чого відбувається секреція інсуліну. Інсулін є гормоном, що накопичує жир, і водночас знижує рівень цукру в крові, у зв’язку з чим виникає почуття голоду, і людина знову відчуває потребу в їжі.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати трохи більше ніж 30 грамів цукру на день. Це еквівалентно невеликій склянці соку.

Обережно, добавки!

Якщо звернути увагу на склад фруктових соків промислового виготовлення, у яких присутні вода, цукор (сахароза, сироп глюкози, сироп фруктози), регулятори кислотності (лимонна кислота, яблучна кислота), ароматизатори, барвники (бета-каротин), антиоксиданти (аскорбінова кислота), загусники, а також безліч хімічних сполук, таких як бензоат натрію та сорбат калію. У таких соках вміст справжніх фруктів, як правило, є надзвичайно низьким.

Негативно впливає на головний мозок та психічне здоров’я дітей

У ході наукових досліджень було встановлено, що при частому вживанні фруктових соків барвники та консерванти у їхньому складі можуть викликати у дітей гіперактивність, порушення концентрації уваги, алергію та навіть рак. Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США вимагає, щоб добове споживання барвників становило менш як 30 міліграмів. Однак пакетовані фруктові соки залишаються найважливішим джерелом таких добавок. Навіть 100-відсоткові, як стверджується, фруктові соки можуть викликати швидке підвищення рівня цукру в крові й збільшення токсинового навантаження організму через домішки, що містяться в них.

Приводить до інсулінорезистентності та ожиріння печінки.

Для приготування фруктових соків використовують переважно водопровідну воду. Відомо, що водопровідна вода містить безліч токсинів, насамперед важких металів. Коли ви п’єте склянку фруктового соку, навіть 100-відсоткового, глюкоза і фруктоза у його складі, швидко досягаючи печінки, можуть викликати накопичення жиру в печінці, ожиріння печінки та резистентність до інсуліну. Ця дія особливо помітна у людей, які страждають на ожиріння. Солодкі напої є однією з найважливіших причин ожиріння.

Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.

Джерело sozcu

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше